Kou een issue bij warmtelevering

Vorige week was het, met name door de krachtige oostenwind, zeer koud in Nederland. Woningen met gevels op het oosten koelden daardoor veel sterker en sneller af dan gebruikelijk. De vraag naar warmte van onze klanten was in de piekuren (‘s ochtends bij het ontwaken en eind van de middag als mensen thuiskomen) dan ook erg hoog. Hoger dan  bijvoorbeeld op 4 februari 2012 toen het -22,9 graden is geweest. Al onze installaties hebben deze dagen op vol vermogen gedraaid en we waren in staat om veruit het grootste deel van onze klanten, ondanks de extreme piekvraag, van voldoende warmte te voorzien. Helaas waren we door de buitengewoon hoge vraag niet in staat om in de avondpiek van woensdagavond 28 februari en de ochtendpiek op donderdagochtend 1 maart, in met name delen van de Purmer-Zuid, voldoende warmte te leveren. Dat vinden we uiteraard heel erg vervelend voor deze klanten. Bij de zogenoemde ‘kritieke klanten’, ouderen in dit geval, zijn we indien daarom gevraagd werd elektrische kachels gaan leveren. Ook hebben onze monteurs geholpen om bevroren drinkwaterleidingen (van het waterleidingbedrijf) te ontdooien.

Komende periode gaan we evalueren hoe alles is verlopen en zullen daarbij onder andere  aandacht geven aan de Purmer-Zuid. Delen van deze wijk kampen ook met regelmatige leveringsonderbrekingen door kapotte aansluitleidingen, als gevolg van  lekkende afleversets die geen eigendom zijn van Stadsverwarming Purmerend. Dit nemen we mee in de evaluatie en in het ontwikkelen van een plan van aanpak dat voor de zomer nog met de betreffende  klanten zal  worden gedeeld.