Nederland heeft zich gecommitteerd aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent een beperking van de CO2-uitstoot naar bijna 0 in 2050. Dit vraagt om een drastische reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen. Gebouwen zullen in de toekomst alleen nog duurzaam verwarmd worden.
De gemeente Purmerend heeft de eerste stappen gezet om de eerste 95 woningen aardgasvrij te maken. Op de website GasVrij Purmerend vindt u hier meer informatie over.
Kijk ook op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie:
Energie besparen doe je nu
Aardgasvrije wijken
Of op de website van Milieucentraal:
Stappenplan aardgasvrij wonen
Alternatieven voor aardgas
Er zijn veel manieren waarop we een woning kunnen verwarmen, ons eten kunnen koken en warm water kunnen verkrijgen. De manier die het best past, is afhankelijk van de woning. Sommige oplossingen werken alleen goed in een geïsoleerde woning of in combinatie met eigen energie van bijvoorbeeld zonnepanelen. Mogelijke alternatieven zijn:
- Biogas
Biogas is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. Dit biogas moet eerst worden opgewaardeerd tot dezelfde kwaliteit als aardgas nu heeft. Het mag dan ook ‘groen gas’ genoemd worden. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam. - Elektrisch
In de meeste gevallen gaat elektrisch verwarmen samen met een warmtepomp. In huis zijn speciale radiatoren of vloer- en/of wandverwarming nodig. De warmtepomp regelt ook het warme water. Koken kan op een elektrische manier, bijvoorbeeld op inductie. - Warmtenet
Het warmtenet van Stadsverwarming Purmerend (SVP) is een netwerk van 550 kilometer aan ondergrondse leidingen waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water wordt voor ruim 70% duurzaam opgewekt -met de houtsnippers van Staatsbosbeheer- in BioWarmteCentrale de Purmer. De resterende 30% komt van de twee (nu nog) gasgestookte hulpwarmtecentrales. SVP onderzoekt hoe ook deze opwek verder verduurzaamd kan worden.
Het warme water wordt in goed geïsoleerde buizen getransporteerd naar woningen en gebouwen. Hier geeft het de warmte af voor verwarming en warm tapwater. Het afgekoelde water gaat vervolgens via andere buizen weer terug naar de centrale om daar weer opgewarmd te worden.
Ook hier zal koken op een elektrische manier gebeuren.
>> Op de website hier verwarmt vindt u alles over wonen zonder aardgas. <<
Media-aandacht (niet compleet):
- Binnenlands Bestuur, november 2019
- NPO Nieuwsuur heeft op 26 februari ‘2018 aandacht besteed aan GasVrij Purmerend: Uitzending terugkijken? Klik hier. (Nieuwsuur | 26 februari 2018 | vanaf 14:20min).
- De Wijkkrant Purmerend Overwhere (editie maart 2018 | voorpagina) over GasVrij Purmerend en de pilotwijk.
- RTV-NH Nieuws heeft op 16 april 2018 aandacht besteed aan GasVrij Purmerend. Klik hier om het item terug te zien.
Reacties zijn niet beschikbaar