Duurzame warmte in Purmerend
Purmerend is dé warmtehoofdstad van Nederland. Maar liefst 75% van alle gebouwen in de gemeente is aangesloten op het duurzame Purmerendse warmtenet. Nergens in Nederland is dat percentage zo hoog. Stadsverwarming Purmerend (SVP) levert de inwoners en bedrijven van Purmerend op een betrouwbare en comfortabele manier duurzame warmte. Met de gemeente als enig aandeelhouder is SVP een lokaal duurzaam warmtebedrijf van en voor de inwoners van de Gemeente Purmerend. Met de keuze voor stadsverwarming leveren de Gemeente Purmerend, haar inwoners en bedrijven al jaren een aanzienlijk bijdrage aan het milieu door besparing op fossiele energiebronnen.
Warmte
Stadsverwarming is een duurzame, betrouwbare, veilige en lokale manier om gebouwen van warmte en warm tapwater te voorzien. Een warmtenet is een gesloten systeem waarbij de warmte door een netwerk van ondergrondse leidingen naar de gebouwen wordt gedistribueerd en waardoor het afgekoelde water weer naar de centrales terug stroomt om opnieuw opgewarmd te worden. Er ligt bijna 600 km aan warmteleidingen in de bodem van Purmerend. De warmte in Purmerend wordt geproduceerd door drie productie-installaties; BioWarmteCentrale de Purmer en twee gasgestookte HulpWarmteCentrales. Bovendien beschikt SVP over twee buffers. Zo is er altijd voldoende duurzame warmte.
Nieuwbouwwoningen in Neck worden tijdelijk verwarmd met behulp van een wijkgebonden biomassacentrale. Zodra er in de omgeving van Neck meer aansluitingen gerealiseerd kunnen worden, kan het tracé vanuit het Purmerendse warmtenet doorgetrokken worden en zal een regelstation de tijdelijke centrale gaan vervangen.
BioWamteCentrale de Purmer
Begin 2015 heeft Koning Willem-Alexander onze BioWarmteCentrale de Purmer in de Baanstee geopend. BioWarmteCentrale de Purmer wordt gestookt op verse houtsnippers afkomstig van Staatsbosbeheer. Deze biomassa is een bijproduct uit het reguliere beheer van bos, natuur en landschap. Met de BioWarmteCentrale voorziet Stadsverwarming Purmerend haar klanten voor circa 70% van groene warmte.
Besparing CO2
Hout is een duurzame, hernieuwbare brandstof. Tijdens de groei nemen bomen CO2 op in hout. Bij de verbranding van houtsnippers komt deze CO2 weer vrij. Deze hoeveelheid CO2 is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die de boom heeft opgenomen tijdens het groeien. Zo neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer dus niet toe. Bij verbranding van fossiele brandstoffen (zoals aardgas en olie) komt ook CO2 vrij. Echter het heeft millennia geduurd voordat deze brandstoffen zijn ontstaan. Het duurt ook weer millennia om een nieuwe voorraad te laten ontstaan. Per saldo wordt het milieu dus belast met uitstoot van CO2 door verbranding van fossiele brandstoffen. Door het gebruik van 90.000 ton biomassa spaart SVP op jaarbasis veel CO2-emissie uit.
Uw duurzame energie
De inzet van BioWarmteCentrale de Purmer draagt bij aan het behalen van lokale en landelijke doelstellingen op het gebied van duurzame energie. Een woning in Purmerend, die gebruik maakt van stadsverwarming, stoot minder CO2 uit dan een woning met een gasgestookte cv-ketel. Dat scheelt bijna 60%. En omdat maar liefst drie kwart van alle huizen en gebouwen in Purmerend is aangesloten op het duurzame warmtenet van Purmerend levert dat een grote besparing op.
Trots
En daar mag u als inwoner van de Gemeente Purmerend trots op zijn! Maar we zitten niet stil. Wij zijn iedere dag bezig met de productie van duurzame warmte en het verbeteren van de inzet van de hernieuwbare bron. Op die manieren leveren we een bijdrage aan een duurzamere samenleving.
Ons warmte etiket
Hierboven ziet u ons warmte etiket. Het doel van dit warmte etiket is om u inzicht te geven in de duurzaamheidsprestaties en milieuresultaten van het stadsverwarmingsnet van Purmerend. Zo laat het etiket zien wat de bron is van de warmte en het percentage vanuit die bron geleverde warmte.
Voor ons is het aandeel warmte vanuit de hernieuwbare bron biomassa 72%. Een klein deel van de warmte, namelijk 28%, is afkomstig uit aardgas. Wij stoken nog een klein deel op aardgas om op koude dagen de piekvraag op te kunnen vangen. Op die manier bent u verzekerd van warmte. Ons doel is om het aandeel aardgas de komende jaren naar beneden te krijgen.
Minder CO2 uitstoot dan gas
De CO2 uitstoot van ons warmtenet is per eenheid warmte bijna 55% lager dan een zelfde hoeveelheid warmte geleverd door een gasgestookte CV ketel bij de mensen thuis.
In het Klimaatakkoord hebben de warmtebedrijven afgesproken om in 2030 70% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van een gasgestookte CV ketel (een HR107 uit 2017). Wij realiseren nu al bijna 55% CO2 reductie! We zijn dus op de goede weg. Om de CO2 uitstoot de komende 10 jaar nog verder terug te dringen, ontwikkelen wij een tweede biomassacentrale. Ook zijn we steeds op zoek naar andere duurzame en betaalbare bronnen.
De berekeningen voor het warmte etiket zijn uitgevoerd op basis van het door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat opgestelde rapport “Duurzaamheid van warmte & koudelevering. Voorstel voor inhoud van de rapportageverplichting onder de Warmtewet” van Harmelink Consulting (26 maart 2019, en de update van februari 2020).
Reacties zijn niet beschikbaar